Jeromos, Honória, Hunor2023. szeptember 30., szombat
Tudomány

A vadlovak összetett társadalma megismerhető csoportos mozgásuk megfigyelésével

2023.09.08.NG
National Geographic Magyarország

Egy állatcsoport együttes mozgása sokat elárulhat a csoporttagok közötti kapcsolatokról. A vadlovak ménesének néhány perces mozgásmegfigyelése ugyanis nemcsak a társadalmuk jelenlegi felépítését mutatta meg, de annak nemrég bekövetkezett és a jövőben várható változásait is.

A vadlovak szoros társas kapcsolatokat alakítanak ki egymással, míg közös háremben élnek. Mind múltbéli kapcsolataik, mind rokoni szálaik hatással vannak arra, hogy a mozgások során milyen közel vannak egymáshoz háremeik.
Forrás: Ozogány Katalin

 

 

Az állatok társas viselkedésének vizsgálata klasszikus etológiai módszerekkel rengeteg időt és munkát igényel. Drónokat használva, azonban, szinte zavarásmentesen nyerhetünk bepillantást a vadon élő állatok életébe. A Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmányban drónokkal végzett mozgáselemzést és több évtizedes populáció monitoring adatait összevetve vizsgálták a hortobágyi Przewalski-ló ménest a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kutatói. Az eredmények rávilágítottak, hogy nagy felbontású adatokat gyűjtve az állatok mozgásáról már néhány percnyi felvétel is elegendő információt szolgáltathat ahhoz, hogy egy populáció társas felépítését megismerjük, vagy akár a csoport dinamikájának múltjáról és jövőjéről is következtetéseket vonhassunk le.

A Hortobágyi Nemzeti Park Pentezug rezervátumában a vadlovak háremei együtt mozognak és egy nagy, összetett ménest alkotnak. Minden hárem egy csődörből, néhány kancából, és fiatal utódaikból áll.
Forrás: Ozogány Katalin

„A pentezugi Przewalski ménes csoportos mozgását szerettük volna vizsgálni, azonban közel 300 állat egyidejű követése korántsem egyszerű feladat” – nyilatkozta Ozogány Katalin a tanulmány első szerzője, a HUN-REN–DE Viselkedésökológiai Kutatócsoport munkatársa. „Drónokkal filmeztük a ménest, miközben a rezervátumban mozogtak. Két drónt reptettünk egyszerre, az egyik a vonuló ménest rögzítette, hogy a videófelvételek alapján meghatározhassuk nagy tér- és időfelbontással a populáció összes egyedének, vagyis 278 lónak a mozgási útvonalát. A másik drón alacsonyabban repült, közelebbről vette a lovakat, hogy egyedileg fel tudjuk ismerni őket. Ez egy fontos szempont volt a kutatás során, hiszen így tudtunk egyedi különbségeket vizsgálni.”

A Przewalski-ló, az utolsó vadló, Mongóliában honos. Bár a múlt században kihalt a vadonból, a fogságban megmaradt egyedek szaporításával újra visszatelepítették őshazájába. A Hortobágyon 1997 óta élnek Przewalski-lovak a Pentezug rezervátumban, ami egy fontos helyszíne a faj génmegőrzésének.

Az alapítás utáni első években a vadlovak háremei elkülönültek a rezervátumon belül, mind egy-egy kisebb, saját területen belül mozgott, egymással ritkán kerültek kapcsolatba. Az utóbbi évtizedben ez megváltozott, ahogy a populáció nőtt, a háremek elkezdtek egy nagy ménesbe tömörülni. A rezervátum területét közösen használják, együtt mozognak, a háremhatárok azonban továbbra is felismerhetők a ménesen belül. Az ilyen összetett, több szinten tagozódott társadalmi rendszer ritka az állatvilágban. Elsősorban az emberekre és más főemlősökre jellemző, de ceteknél, elefántoknál és egyes patásoknál is előfordul. Egy többszintű társadalomban az egyedek kisebb, szorosan összefüggő csoportokat alkotnak (például családokat, háremeket vagy egy matriarcha által vezetett rokoni csoportot), de ugyanakkor egy jóval nagyobb közösség tagjai is, mivel ezek a kis csoportok egy lazább, nagy csoportba állnak össze.

A háremcsődörök megküzdenek a kancákért, és védelmezik háremüket a ragadozókkal és agglegény ménekkel szemben.
Forrás: Ozogány Katalin

A kutatókat ez az összetett, többszintű társadalmi struktúra érdekelte, ezért vizsgálták a hortobágyi háremekből álló ménes mozgását. A hortobágyi állomány más szempontból is különleges. A vadlovakat az alapítás óta egyedileg felismerik a park dolgozói és rendszeresen adatokat gyűjtenek életükről és a háremek változásairól. Feljegyzik a születéseket, elhullásokat, ismertek a rokoni kapcsolatok, valamint az állatok társas rendszerben elfoglalt helye, vagyis rendszeresen megfigyelik, hogy melyik egyed melyik háremhez tartozik.

A drónokkal felvett mozgásadatok kirajzolták a ménes társas felépítésének hálózatát. „Az állatok összehangolják mozgásukat, igazodnak egymáshoz, és ezeket a finom interakciókat kimutatva kiderült, hogy a csoportos mozgás alapján megismerhetjük a ménes szociális hálózatát” – magyarázta Nagy Máté vezető szerző, az MTA-ELTE Csoportos Viselkedés ‘Lendület’ Kutatócsoport vezetője. „A néhány perces mozgásmegfigyeléseket összevetettük a nemzeti park két évtizedre visszanyúló populációmegfigyelési adataival, és a különböző időskálájú viselkedések kombinálása révén izgalmas eredményekre jutottunk.”

A ménes szociális hálózatának vizsgálata megmutatta, hogy a vadlovak bonyolult kapcsolatrendszere összefüggésben áll a rokonsággal és a korábbi ismeretségekkel. Számít, hogy egy kancapáros, mennyi időt töltött ugyanabban a háremben, és a testvéri kapcsolatok is fontosak. Azok a háremek, ugyanis, közelebb helyezkednek el egymáshoz a hálózaton, amelyeknek csődörei testvérek. Ez arra enged következtetni, hogy a háremek ménessé szerveződésében a rokonság szerepet játszhat. A közelebbi háremek között, ugyanakkor, kimutathatóan nagyobb volt a kancák átvándorlása, ami – az ismeretségek révén – szintén hozzájárulhat a háremek közötti kapcsolatokhoz.

A vadlovak valaha benépesítették Eurázsia füves pusztáit, de ma már csak pár nemzeti parkban élnek.
Forrás: Ozogány Katalin

Az is kiderült, hogy a Przewalski ménes szociális hálózatában központibb helyet foglalnak el a hosszabb ideje fennálló és több tagot számláló háremek, amelyek tipikusan idősebb és tapasztaltabb csődörhöz tartoznak. Ennek egyik lehetséges magyarázata, hogy az idősebb háremcsődörök egyfajta szövetséget alakítanak ki egymással, hogy az agglegény ménekkel szemben hatékonyabban védelmezhessék háremeiket.

„A kutatás egyik meglepő fordulata, hogy a jövőbeli csoportdinamikára is következtetni tudunk a mozgás megfigyelésével” – tette hozzá Barta Zoltán vezető szerző, a Debreceni Egyetem Evolúciós Állattani Tanszékének és a HUN-REN–DE Viselkedésökológiai Kutatócsoport vezetője. A kutatók ugyanis kimutatták, hogy azok a kancák, melyek a légi felvételek idején más háremekben éltek, de a felvételt követő két évben háremtársak lettek, már a felvétel készítése idején hasonlóbb pályán mozogtak, mint a többi kanca. A mozgáselemzés által így következtetni lehetett arra, hogy az elkövetkező két évben mely kancák hagyják el háremüket, és melyik hárembe mennek át.

A Przewalski-ló a vadló utolsó élő alfaja, őshazája Mongólia. Eredeti mongol neve takhi, jelentése szellem.
Forrás: Ozogány Katalin

A vizsgálat révén új, eddig ismeretlen részletek derültek ki a Przewalski-lovak társas életéről, de az eredmények rávilágítottak arra is, hogy a drónos megfigyelési módszer, amely akár vad populációkon is alkalmazható, rendkívül sok információval szolgálhat.

Hazai kutatók tanulmánya archeogenomikai eredményekről

Hazai kutatók tanulmánya archeogenomikai eredményekről

  A Balaton évezredek során folyamatosan változó

Három új kullancsfajt fedeztek fel Japánban

Három új kullancsfajt fedeztek fel Japánban

Három új kullancsfajt fedeztek fel Japánban Hornok Sándor, a Magyar Kutatási Hálózat(HUN-REN) és az az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) kutatójának vezetésével - közölte a HUN-REN az MTI-vel.

A rövid orrú kutyák hajlamosabbak emberi segítséget kérni

A rövid orrú kutyák hajlamosabbak emberi segítséget kérni

A rövid orrú kutyák hajlamosabbak emberi segítséget kérni, ha problémákkal szembesülnek, mint közepes orrhosszú társaik - állapították meg legújabb vizsgálatuk alapján az ELTE Természettudományi Kar (TTK) Etológia Tanszékének munkatársai.

Agy sem kell a tanuláshoz

Agy sem kell a tanuláshoz

Először sikerült kimutatni, hogy az egészen egyszerű idegrendszerrel is lehetséges a tanulás.

Rabszolgák lehettek az első cowboyok

Rabszolgák lehettek az első cowboyok

A cowboyok világának fehér romantikáját alaposan átírja egy új kutatási eredmény.

National Geographic 2023. augusztusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket