Élelem és ivóvíz a lebegő farmokról

Egy új kínai-ausztrál kutatás szerint mind a világ élelmezését, mind az ivóvíz-ellátását segíthetnénk az óceánon lebegő farmokkal.

A Dél-Ausztrál Egyetem kutatói kínai kollégáikkal olyan önműködő lebegő farmokat terveznek, amelyek pusztán a napenergia segítségével, emberi beavatkozás nélkül képes a tengervízből édesvizet előállítani, és ezzel növények vízellátását biztosítani. Bolygónk népessége 2050-re elérheti a 10 milliárd főt, ami még több éhes és szomjas szájat jelent – a lebegő farmok pedig mindkét problémára megoldást kínálhatnak.
A fejlesztett függőleges lebegő farmok két részből állnak: a felső rész egy üvegházhoz hasonlóan a növénynek ad otthont, az alsó rész pedig a tengervízből édesvizet állít elő. A víz előállítását is a napfény energiája segítségével biztosítják, ez párologtatja el az alsó szinten a tengervizet, a pára pedig felszállva a felső szintet itatja. A párologtatók magukba zárják a tengervízből így kivont sókat, az így sómentesített víz egy erre szolgáló egységen kicsapódik, majd átszívódik a felső szintre.
A kutatók egy terepi teszt során brokkolit, salátát és bordás kelt termesztettek az így kialakított lebegő farmokon, csupán tengervízen lebegtetve a szerkezetet, további öntözés vagy más beavatkozás nélkül. Más módszerű lebegő farmokhoz képest e tervnek számos előnye van, például elkerüli a túlhevülést, és valóban beavatkozás-mentesen működhet. Ez az emeletes megoldás nemcsak kis területigényű, hanem egyúttal maximalizálja is a termesztésre szolgáló területet – más megoldások esetében az egyébként is plusz karbantartást igénylő napelemek elvesznek e területekből.
A módszer egyelőre még az elv tesztelésénél tart, azonban a kutatók abban bíznak, hogy a további tesztekkel elérhetnek majd egy nagy mértékben is használható tengeri farm tervéhez. „Nem kizárt, hogy a jövőben számos nagy méretű, tengeren lebegő biodómot láthatunk majd, vagy több kisebb lebegő farmot nagy tengeri területen elosztva.” – mondta Dr. Gary Owens, a fejlesztő csapat tagja.
Szeretnének még fenntarthatóbb és olcsóbb lebegő farmokat tervezni, ehhez több újrahasznosított anyagot bevonni.
Az eddigi tesztekkel azt is sikerült egyébként bizonyítani, hogy az így előállított víz ivóvíz tisztaságú, és megfelel az Egészségügyi Világszervezet előírásainak. 2050-re mintegy 2,4 milliárd embernek nem jut majd elegendő ivóvíz, és emellett a mezőgazdaságban öntözésre használható víz mennyisége is 19 százalékkal csökkenni fog. Kézenfekvőnek tűnik, hogy a világ vízkészleteinek 97,5 százalékát jelentő óceánokat igyekezzen az ember kiaknázni a hiányzó édesvíz pótlására.