Ezért is rajongunk a zsíros ételekért
A turmixitalok idegtudományi összefüggéseit vizsgálta meg egy kutatócsoport, hogy kiderítse, mi vezet el ahhoz, hogy túlzottan sok zsíros ételt fogyasztunk.
Agyi képalkotó eljárás segítségével sikerült kiderítenie egy kutatócsoportnak, hogy mi teszi az ember számára oly vonzóvá a zsíros ételeket, számolt be a Nature. Az már ismert, hogy ezeket, mint például egy tejszínes fagylaltot, vagy egy tejes turmixot azért is szeretjük, mert a benne lévő zsír selymes érzetet kelt a szánkban. Most azt sikerült megtalálni, hogy mely agyterület használja fel ezt, az étel textúrájára jellemző információt ahhoz, hogy még többet, és a kelleténél többet együnk ezekből.
A kutatók különböző, pontosan meghatározott zsírtartalmú és cukortartalmú turmixitalokat készítettek. A kísérleteik első lépésében hentesnél vásárolt sertésnyelvekre téve vizsgálták és mérték azt, hogy melyik turmix mennyire „csúszik” a disznónyelven. Ez alapján egy selymességi mérőszámmal látták el az adott turmixot.
Miután elkészült a lista, 22 egészséges, fiatal, normál testalkatú önkéntest is megkínáltak pontosan ugyanilyen összeállítású turmixokkal, a kis adag kóstolókat követően az alanyoknak meg kellett mondaniuk, mennyi pénzt volnának hajlandóak költeni egy-egy teli pohárra az egyes turmixokból. A kísérlet közben funkcionális MRI agyi képalkotás révén kiderült az is, hogy milyen agyterület aktiválódik a turmix elfogyasztásakor, és az érte való fizetség felajánlásakor.
A Journal of Neuroscience folyóiratban publikált eredményekből kiderült, hogy az agyunk egy speciális régiója reagált az ital selymességére: az orbitofrontális kéreg (OFC), amely a jutalmazási folyamatokért felelős. Az OFC aktivitása azt is tükrözte, hogy mennyit fizetne az adott alany a kóstolt turmixért, vagyis ez az agyterület jelenti az összeköttetést is a szájbéli érzet és az ételnek tulajdonított érték között.
A kísérlet végén, mintegy ajándékként az alanyok ingyen ebédet is választhattak. Persze ebben is volt némi trükk: szintén pontosan meghatározott zsírtartalmúak voltak, a kutatók pedig még mindig figyeltek, megmérték, ki mennyit evett a különféle zsírtartalmú fogásokból. Kiderült, hogy akiknek az orbitofrontális kérgi területük a legintenzívebben reagált a turmixok zsírtartalma miatt érezhető selymességére, azok nagyobb valószínűséggel választották a zsírosabb fogásokat. Akik kevésbé voltak érzékenyek a turmixok selymességére, azok kevésbé zsíros ebédet választottak maguknak.
Érdekes módon tehát az agyi jutalmazó rendszerünk a nyelven érezhető selymesség alapján tudja meg, hogy egy ételnek magas a zsírtartalma, és így járul hozzá ahhoz, hogy mit is együnk. A felfedezés ahhoz is hozzájárulhat, hogy becsapva ezt az agyterületet olyan ételek készülhessenek, amelyek ugyan selymesség érzetét keltik, de nem magas a zsírtartalmuk, így egészségesebbé tehető velük az étel anélkül, hogy az élvezeti értékéről le kéne mondani.