Elemér, Oszvald, Román2024. február 28., szerda
Tudomány

Mégse fiatal T. rex az annak vélt ősmaradvány?

National Geographic Magyarország

Úgy tűnik, egy kisebb termetű ragadozó rokon, Nanotyrannus volt az ellentmondásos. fiatal T. rexnek vélt fosszília.

Fantáziakép
Forrás: university of bath / Raul Martin

Az első Nanotyrannus lancensis ősmaradványra 1942-ben bukkantak rá az USA Montana államában, eleinte külön fajnak vélték, ám ezt követően évtizedeken át úgy gondolták a szakemberek, hogy egész egyszerűen fiatal Tyrannosaurus rexeket találtak. A T. rex és a Nanotyrannus egy időben, azonos helyeken éltek, talán ez is további gubancként jelentkezett a rokoni szálak kibontása során.

Dr. Nick Longrich a Bathi Egyetem, és Dr. Evan Saitta a Chicagói Egyetem kutatói újból megvizsgálták ezeket a kérdéses ősmaradványokat, és a Fossil Studies folyóiratban publikált eredmények szerint azt találták, hogy külön faj volt a Nanotyrannus. Felmérték az állat anatómiai jellegzetességeit, a csontokon látható növekedési gyűrűket (ezek a fák évgyűrűihez hasonlóak), és megvizsgáltak egy korábban nem azonosított, valóban fiatal T. rex ősmaradványt is.

A Nanotyrannus csontjának gyűrűi a csont külső rétegeiben egyre sűrűbben sorakoztak, vagyis lelassult az állat növekedése. Ez arra utal, hogy az állat már közel felnőtt korú példány volt, nem pedig egy gyorsan gyarapodó fiatal. A fiatal állatok csontjainak egyes gyűrűi szélesek, mivel ezek az állatok egy-egy év alatt sokat nőnek.

A Nanotyrannus koponyája
Forrás: Fossil Studies

Az ősmaradványok egyedfejlődésének modellje szerint maximálisan 900-1500 kilósra és kb. 5 méteresre nőhetett egy Nanotyrannus, vagyis a 8000 kilós és több mint 9 méteres hatalmas T. rex mintegy 15 százalékát érték csak el.

„Amikor megláttam az eredményeket, igencsak leesett az állam. Nem számítottam rá, hogy ennyire egyértelműek lesznek” – mondta Dr. Longrich. „Ha fiatal T. rexek lettek volna, hatalmas sebességgel kellett volna növekedniük, évente több száz kilót felszedve, de semmi ilyesminek nem láttuk nyomát.”

Az elméletet támogatja az a tény is, hogy nem volt olyan fosszília, amelyben mind a T. rexre, mint a Nanotyrannusra jellemző tulajdonságok keveredtek volna. Ha azonos fajba tartozott volna a kétféle állat, akkor ilyen kevert tulajdonságú ősmaradványnak is kellene léteznie, de bármelyik fosszíliát is vizsgálták meg, azt egyértelműen be tudták sorolni a két faj valamelyikébe.

A Nanotyrannus és a T. Rex koponyáinak összevetése
Forrás: Fossil Studies

 

A Tyrannosaurus-félék más fajainál a fiatal és a felnőtt egyedek közt sehol se volt olyan különbség, mint itt a korábban egynek vélt T. rex és Nanotyrannus esetében. Például egy igen fiatal Tarbosaurus, ami a T. rex közeli rokona volt, nagyon is hasonlított a kifejlett egyedekre. „Ahogy egy kiscica hasonlít a macskára, vagy egy kiskutya a felnőtt kutyára, úgy a különböző Tyrannosaurus-félék fiatal egyedei is jellegzetesek. A Nanotyrannus pedig egyáltalán nem úgy néz ki, mint egy T. rex.” – tette hozzá a kutató.

Felmerül persze, ha az eddig fiatal T. rexnek vélt állatok Nanotyrannusok, akkor hol vannak a fiatal T. rexek? „Ez mindig is az egyik fő kérdés volt. Hát most éppenséggel sikerült találnunk egy példányt” – mondta Longrich. „A kövületet évekkel ezelőtt találták, és becsomagolva hevert egy múzeum raktárának fiókjában, más, azonosítatlan csontokkal együtt, elfeledve.”

Dr. Saitta vizsgálta meg ezt az ősmaradványt, ami egy jellegzetes része a koponyának. Olyan csont, ami egyértelműen a T. rexre jellemző, és nem is hasonlít a Nanotyrannus ugyanezen csontjára. A kutatók szerint léteznek fiatal T. rex ősmaradványok, csak elképesztően ritkák (ahogy más hasonló dinók esetében is igencsak ritka a fiatal példány).

A legfelső karom egy T.rex egykori karjának ujján nőtt, a három alatta lévő a sokkalta kisebb termetű Nanotyrannusén. A mérce 5 centis.
Forrás: Fossil Studies

 

A kutatók úgy vélik, mindezek egyértelműen igazolják, hogy a Nanotyrannus egy önálló faj volt, ráadásul a jellemzői alapján még csak nem is tartozott a Tyrannosaurus-félék közé. Testfelépítése kevésbé robusztus volt, végtagjai, így a T. rex esetében nevetségesen aprónak tartott karok is hosszabbak voltak. Még a legnagyobb T. rex karja is rövidebb volt, sőt, a karmai is kisebbek voltak, mint a Nanotyrannus karja és karmai! A Nanotyrannus egyszerűen egy kisebb termetű, gyors és ügyes ragadozó lehetett, amely a mérete és puszta ereje helyett a sebességével válhatott sikeressé.

A Nanotyrannus története hosszú évek vitáira nyúlik vissza, nagyon ellentmondásos az őslénytanban az esete. Amikor eldöntötték, hogy fiatal T. rex, ezek a viták – egy időre – elcsitultak. Longrich 6 éve tudott közelebbről is megvizsgálni egy Nanotyrannus fosszíliát, és ekkor döbbent rá, hogy mennyi mindent félreértettek eddig vele kapcsolatban.

A dinócsontokat, különösen a gyakran hiányos csontvázakat különösen nehéz egymással összehasonlítani, és ezekből az adatokból leírni az egyes fajokat. Azonban a mostani példa is arra utal, hogy valószínűleg jóval több fajuk lehetett, mint ahányat eddig sikerült helyesen azonosítani. Longrich hozzátette: „Belegondolni is szédítő, milyen sokat nem tudunk még a leghíresebb dinoszauruszról. Elgondolkodtató, hogy mi másban tévedhettünk még.”

A vita nem fog ezzel lezárulni, ahhoz, hogy az ellentétes véleményen lévő szakemberek – vagy a mostani kutatók – véleménye megváltozhasson, újabb ősmaradványok vizsgálatára lesz szükség. Kérdés, hogy ezek hozzáférhetőek-e a kutatók számára, vagy szintén elfeledve hevernek egy múzeumi raktár pókhálókkal beszőtt polcai mélyén, esetleg még valami szikla belsejében várják a felfedezést. A T. rex kérdése sokakat érdekel, így valószínűleg még – a téma nagyságához illő képzavarral élve – elég sok bőrt le fognak húzni e csontokról.

Down-szindróma nyomai a régészeti leletekben

Down-szindróma nyomai a régészeti leletekben

A súlyos fejlődési zavarokat okozó kromoszóma-rendellenességek nemcsak a modern kor emberét sújtják.

A vérnyomás mérése

A vérnyomás mérése

A magasvérnyomás-betegség minden harmadik felnőttet és minden negyedik elhízott gyermeket érinti Magyarországon. Miért fontos a vérnyomás rendszeres ellenőrzése? Hogyan mérjünk otthon vérnyomást? Hányszor, milyen testhelyzetben, milyen eszközzel végezzük? A Semmelweis Egyetem oktatóvideója ehhez nyújt segítséget.

Őseinket segíthette az ADHD

Őseinket segíthette az ADHD

Egy új kutatás szerint a ma oly sokat emlegetett ADHD nagy segítséget adhatott abban, hogy az új élelemtermő területeket felfedezzék, és élelemben gazdag helyeken töltsék idejüket elődeink.

Fájós ízületek és az időjárás

Fájós ízületek és az időjárás

Az időjáráshoz köthető ízületi- és izomfájdalmak kapcsán sokaknak van tapasztalata, ám egyelőre semmiféle oksági kapcsolatot nem sikerült kimutatni köztük.

Közelebb az általános ellenméreghez

Közelebb az általános ellenméreghez

Évente mintegy 100 ezer ember hal meg kígyómarás következtében, és további százezrek szenvednek visszafordíthatatlan károsodást Afrika, Ázsia és Ausztrália területén.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket