Ida, Márton, Hermina2024. április 13., szombat
Tudomány

Láthatóvá tenni a láthatatlant

2024.03.20.Sarusi István
National Geographic Magyarország

Olykor gyengénlátóként is kihívásszámba megy számomra, mire elmagyarázom, mit és hogyan látok a köröttem zajló világból. De a Café Communications és a Kézzelfogható Alapítvány a Blind Journey („vak utazás”) projektjével ennél tovább ment: láthatóvá tette a láthatatlant hét, születésétől vak személy szubjektív Budapestjének  ábrázolásával.

KÓNYA BARBARA - ZUGLÓ VASÚTÁLLOMÁS „Ha erre járok, az boldogsággal tölt el, mert megyek haza a szüleimhez. A boldogság nekem rózsaszín, ezért rózsaszínnek képzelem a vonatokat, az állomás tetejét meg szép csipkésnek!” kulcskifejezések: vannak körülöttünk irodaházak, szűk a lépcső, néha nem állnak félre az emberek, végre van vezetősáv, teteje is van az állomásnak, sokszor hangosak a vonatok, nem félek, izgalmas kihívás közlekedni, megyek haza a szüleimhez, rózsaszínek a vonatok.
Forrás: Cafe Communications/Blind Journey

 

Ehhez a manapság egyre divatosabb mesterséges intelligenciát, tehát az emberi intelligenciát szimuláló programokat hívták segítségül a szervezők. Pontosabban Lőrincz Áron grafikus, aki így avat be eme alkotó folyamatba: „Első körben az érintettek elmondása alapján, elemenként állt össze bennem egy-egy vízió, kvázi kép mindegyik helyszínről, amiről a résztvevők beszéltek. Hogyan lett mégis mindezekből nekünk, látóknak létrehozott kompozíció? Úgy, hogy a beszámolókból olyan tömör megfogalmazást kellett adni az AI-nak (azaz Artificial Intelligence/mesterséges intelligencia), ami alapján az elhangzott információknak leginkább megfelelő képeket generálta a szoftver. Hiszen lényeges szempont volt, hogy minél inkább felismerhető legyen a kapott eredményben az eredeti gondolat. Eltérések esetén különböző paraméterekkel tovább instruálható az AI, amíg a véglegesnek tekintett alkotás el nem készül. Ez esetben is a nem megfelelőnek ítélt fázisképek által előidézett töprengésen át vezetett az út a sikerig.”

PRIBITEK GÁBOR – TISZA ISTVÁN TÉR „Sok itt az akadály, amivel meg kell küzdenem, ilyenek az eldobált rollerek is. De a kerítés, a villanyoszlopok, az építkezés segítenek, hogy tudjam, hol vagyok.” Kulcskifejezések: van egy útvonal, amit követek, segítenek az utca tereptárgyai, a füves sáv is segít a tájékozódásban, egy roller, még egy roller, fontos, hogy halljam, mi történik, hallom az építkezést, jó irányban vagyok, bonyolult a kereszteződés, nagyon kell figyelnem, hallom, ahogy a közelemben berregnek az autók.
Forrás: Café Communications/Blind Journey

 

Nyilvánvaló módon ebben a szituációban a grafikus nem kizárólag parancsnok, hanem aktív közreműködője a folyamatnak, ami során kihívásokkal is szembesül. Mégpedig, hogy a szoftver önmagától nem képes egyetlen, hatásos, látványos képpé gyúrni a személyes meglátásokat. Emberi kontroll és vízió hiányában teljesen véletlenszerűen ragad ki az AI információkat az elmondottakból. Ha ez a cél, akkor ez nem hátrány, ám mivel jelen esetben a város esszenciáinak bemutatását tervezték, nem bízhatták teljes mértékben áramkörökre a megvalósítást. Következésképpen még döcögősen megy az AI-nak az információk súlypontozása. Emiatt egyszerűsítik le a hosszú és összetett szövegeket ezek a programok, majd algoritmusaik révén választanak ki belőlük pár fontosabb elemet, amiket aztán megjelenítenek. Fontos a nagyobb egységektől a kisebbek felé haladva kell felépíteni a gépnek szánt mondandókat.

CSÁNYI MÁRTON – NYUGATI PÁLYAUDVAR „Minden nap járok itt. A középső mozgólépcső megy felfelé, ezt nem lehet eltéveszteni. Amikor pedig meghallom a vonatfüttyöt, tudom, hogy megérkeztem, jó helyen vagyok.” Kulcskifejezések: mindig a középső mozgólépcső, vonatfütty, mintha még mindig gőzmozdonyok lennének, sok-sok ember, vannak köztük külföldiek, mindenki siet, óriási csarnok, nagy téglalap alakú épület, konténerépületek, a vezetősáv segít, néha vannak akadályok, ütközések, sokszor segítenek, kettes vágány, bekapcsol a légkondi, berregés, indulás.
Forrás: Café Communications/Blind Journey

 

„Több különböző AI szoftver (midjourney, stable diffusion, control-net, photoshop AI) vegyítésével, és a már említett pontosítással a legkülönbözőbb elképzeléseket is meg lehet oldani” – biztosít Áron, majd a megoldásban rejlő kimeríthetetlen lehetőségekre tér át. Gyakorlatilag amit az ember el tud képzelni, azt az AI képes realisztikus fotójellegű (vagy egyéb kép) formájában megjeleníteni. A klasszikusan nehéz részleteket, mint például kéz, ujjak, vagy több arc és személy ábrázolása egy képen, utólagos AI-generálásokkal már szintén létre lehet hozni illetve lehet korrigálni.

BARÁTH MARCSI – NORMAFA „Olyan mesebeli itt a környezet. Szeretek itt piknikezni a családdal a fák között a tisztáson. Meg azt a nagy hintát is nagyon kedvelem, ami itt van, mert kényelmesen beleférek. Meg a libegőt is!” Kulcskifejezések: szabad tér, emelkedők, a fák szépek és érdes a tapintásuk, mesebeli, nyugodt környezet, családok és gyerekzsivaj, hallom a kisvasutat, tudom, hogy magasan vagyunk, még tériszonyom is van, frissek az illatok, nem zavar, hogy sokan vagyunk.
Forrás: Café Communications/Blind Journey

 

Minden gyerekbetegségével együtt Lőrincz Áron számára nagyon inspiráló az AI kreativitása, mikor egy-egy feladatnál – főleg kezdeti kísérletező stádiumban – kiemelkedő szabadságot kap az alkotó az asszociációkra. „Ez a fajta végtelenség és mégis egyediség számomra nagyon izgalmas lehetőségeket hordoz, illetve óriásira növeli az egyes képek kiválasztásának, szelekciójának a fontosságát is. így annak kitüntetett értéket, személyességet ad –, mely művelet viszont már kizárólag emberi szempontok és döntés alapján történik és a továbbiakban nincs is helye, értelme az AI-nak. Ez a lépés bár kicsinek tűnik, mégis nagyon fontossá válik, és rengeteg lehetőséget rejt” – hangsúlyozza Lőrincz Áron, grafikus.

SZAKÁCS MÁTÉ – THÖKÖLY ÚT „Van egy fix útvonalam, amin haladok, de itt a közelben van egy nagyon hosszú kereszteződés sok sávval és vezetősáv sincs rajta. Sietnem kell, hogy átérjek, és figyelnem kell, hogy tartsam az irányt.” Kulcskifejezések: házfalak és kerítések, sok az autó, nagy a forgalom, zaj van, segít a távirányítós lámpa, a zebra hosszú és végtelen, nehezen tudok egyenesen átmenni, szeretem, ha kevesen vannak, érzem a kipufogógázt.
Forrás: Café Communications/Blind Journey

 

S hogy sikerült-e a céljukat elérni, hidat építeni látók és nem látók között? Nincs is olyan nagy eltérés abban, ahogy a körülöttünk lévő világot észleljük? Adják meg a választ a képek!

Katicákat vethetnek be a paradicsom védelmére

Katicákat vethetnek be a paradicsom védelmére

Mezőgazdasági kártevő levélbolhák ellene indulhatnak harcba a katicák, ha betanítják őket.

Mérgező bumeránghatást okoz az emberiség

Mérgező bumeránghatást okoz az emberiség

A tengerbe jutó PFAS-vegyületek gyorsan visszakerülnek a partokra a hullámzás segítségével.

Megduplázódhat a prosztatarák előfordulása

Megduplázódhat a prosztatarák előfordulása

Annak tudható be mindez, hogy a várható élettartam jelentősen nő, a halálozás viszont inkább csak a szegényebb országokban emelkedik.

A klímaváltozás a terrorizmusra is hatással van

A klímaváltozás a terrorizmusra is hatással van

Az átalakuló időjárás azt is befolyásolja, hogy hol válnak aktívvá a terroristák.

Digitalizálják a természettudományi gyűjteményeket

Digitalizálják a természettudományi gyűjteményeket

Világszerte számos természettudományi múzeum és kutatóintézet rendelkezik hatalmas értéket jelentő gyűjteményekkel, amelyek létezése óriási segítséget jelent mind a kutatásokban, mind a természetvédelemben.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket