Rafael, Dina2024. június 21., péntek
Tudomány

Madárinfluenza: aggódnunk kellene?

2024.05.31.Lajtár Lili
National Geographic Magyarország

A H5N1 egyike azon számos influenzavírusnak, amely rendkívül fertőző légúti betegséget okoz a madaraknál, de a kórokozót már emlősöknél, köztük embereknél is dokumentálták.

Forrás: NurPhoto / Contributor / Getty Images

A H5N1 madárinfluenza-vírus lúd/Kuangtung (Guangdong, kínai tartomány) vonala először 1996-ban jelent meg, és azóta okoz járványokat madarak körében. 2020 óta ennek a vírusnak egy változata számos országban példátlan számú elhullást idézett elő vadmadaraknál és baromfiknál.

2021 és 2022 között Európa és Észak-Amerika megfigyelte a legnagyobb és legkiterjedtebb madárinfluenza-járványt, amely a vírus szokatlan perzisztenciájával (tartós jelenlétével) járt a vadon élő populációkban. 2022 óta egyre több jelentés érkezik az emlősök körében az A(H5) – beleértve az A(H5N1)-et is – vírusok által okozott halálos járványkitörésekről.

Nem voltak alapbetegségei

2024. március 25-én Vietnám hatóságai értesítették az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) egy ember A(H5N1)-gyel való fertőzéséről. A betegnél – akinek nem voltak alapbetegségei –, március 11-én jelentkeztek a tünetek, majd röviddel ezután március 23-án meghalt. A madarakkal történt találkozásáról megállapították, hogy február harmadik hetében történt.

Ez volt az első idei H5N1-es emberi fertőzés, amelyet Vietnámban jelentettek 2022 óta, adta ki közleményében az Egészségügyi Világszervezet 2024. április 2-án. A 2005-ös Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályok (IHR) szerint az influenza A vírus új altípusa által okozott emberi megbetegedés olyan esemény, amely jelentős közegészségügyi hatással járhat, és értesíteni kell a WHO-t.

2024. március 25-én a Vietnámi Nemzeti Fókuszpont (NFP) a Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályok alapján (IHR) értesítette az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) egy alapbetegségek nélküli 21 éves férfi megfertőződéséről a vietnámi Khanh Hoa tartományból. A férfi 2024. március 11-én belázasodott és köhögött, majd március 15-én bekerült egy helyi kórházba tartós tünetek, köztük hasi fájdalom és hasmenés miatt. Március 17-én állapota rosszabbodott, és átszállították egy tartományi kórház intenzív osztályára (ICU).

Később, március 20-án a beteget egy másik tartományi kórházba szállították át súlyos tüdőgyulladás, szepszis és akut légzési distressz szindróma diagnózisával.

A páciens a kezelések ellenére március 23-án meghalt.

Március 19-én a Nha Trang-i Pasteur Institut valós idejű polimeráz láncreakciós (RT-PCR) vizsgálathoz vett mintákat a szervezetéből, ami pozitív eredményt mutatott az influenza (H5) vírusra. Március 22-én a Nha Trang-i Pasteur Institut által végzett genomszekvenálás kimutatta a madárinfluenza A (H5N1) vírus jelenlétét.

Akár halálos is lehet

Az eset vizsgálatának kezdeti eredményeiből kiderült, hogy 2024 februárjának második és harmadik hetében a férfi madárvadászaton vett részt. Ez idő és a betegség kezdete között nem számoltak be elhullott vagy beteg madárról, sem hasonló tüneteket mutató személyről. A felderített szoros érintkezések között további A(H5N1) influenza megbetegedést sem észleltek.

Az állati influenzavírusok általában az állatokban maradnak, de ettől függetlenül az embert is megfertőzhetik. Az emberek elsősorban a beteg állatokkal való közvetlen érintkezés vagy az általuk szennyezett környezet útján fertőződhetnek meg. Az eredeti gazdaszervezettől függően az influenza A vírusok a madárinfluenza, a sertésinfluenza vagy más típusú állati influenza vírusok közé sorolhatók.

A madárinfluenza vírusfertőzése emberekben az enyhe felső légúti fertőzéstől a súlyosabb betegségekig terjedhet, és akár halálos is lehet. Kötőhártya-gyulladásról, gyomor-bélrendszeri tünetekről, agyvelőgyulladásról és encephalopathiáról is beszámoltak.

Forrás: Pixabay

Többször is kimutatták a H5N1-et olyan tünetmentes személyeknél, akik a mintavétel előtti napokban érintkeztek fertőzött madarakkal. Az emberi influenzafertőzés diagnosztizálásához laboratóriumi vizsgálatok szükségesek.

A WHO rendszeres időközönként frissíti a műszaki útmutató protokollokat a zoonózisos influenza molekuláris módszerek számára, mint például az RT-PCR. A bizonyítékok arra utalnak, hogy egyes vírusellenes gyógyszerek, nevezetesen a neuraminidáz inhibitorok (oseltamivir, zanamivir) csökkenthetik a vírus replikációjának időtartamát, és bizonyos esetekben javíthatják a túlélési kilátásokat.

Több százan haltak már meg

2003 és 2024. március 25. között a WHO 23 országból összesen 888 emberben mutatták ki a fertőzést, közülük 463 személy elhunyt. A H5N1 humán fertőzésének szinte minden esetét összefüggésbe hozták a fertőzött élő vagy elhullott madarakkal való szoros érintkezéssel vagy az általuk szennyezett környezettel.

2003 óta Vietnámban 129 influenza A (H5N1) emberi fertőzést jelentettek, köztük 65 halálesetet. A legutóbbi madárinfluenza A (H5) esetet 2022 októberében jelentették a vietnámi Phu Tho északi tartományból.

A vietnámi kormány ezért különféle közegészségügyi intézkedéseket hozott, mint például:

  • epidemiológiai vizsgálat lefolytatása,
  • a beteg lakóhelyének és feltételezett expozíciós területeinek (azon területek, ahol a személy kapcsolatba kerülhetett a szennyezéssel) fertőtlenítése,
  • érintkezés nyomon követése, izolálása, tesztelése és monitorozása a páciens szoros emberi kapcsolataiban,
  • tyúkból és díszmadarakból vett minták vizsgálata a beteg lakóhelye közelében (itt megjegyzendő, hogy az ezekből a madarakból gyűjtött összes minta negatívnak bizonyult az A(H5) influenzavírusra nézve),
  • valamint hivatalos levél kiadása, amelyben felkérik Khanh Hoa tartomány egészségügyi minisztériumát, hogy készítsen gyógyszereket (oseltamivir) és egyéb kellékeket, hogy időben támogassa a helyi kórházakat és hatóságokat a betegek kezelésében és a lehetséges járványok megfékezésében.

Kicsi a kockázat

Ez az első madárinfluenza A (H5N1) vírussal való emberi fertőzés, amelyet Vietnámban jelentettek 2024-ben a 2022-es megjelenése óta. Az eddig bejelentett megbetegedések többsége a fertőzött baromfinak vagy az általa szennyezett környezetnek való kitettség következménye volt.

Az emberi fertőzés súlyos betegségeket okozhat, és magas a halálozási aránya. Ezek a különböző genetikai csoportokba tartozó A(H5N1) influenzavírusok nem könnyen fertőzik meg az embert, és az emberről emberre való terjedés eddig szokatlannak is tűnik. Mivel a vírus továbbra is terjed a baromfikban, különösen Vietnám vidéki területein, továbbra is fennáll a további szórványos emberi megbetegedések lehetősége.

Jelenleg a rendelkezésre álló epidemiológiai és virológiai bizonyítékok arra utalnak, hogy az A(H5) vírusok nem váltak képessé tartósan emberek között terjedni, így az emberről emberre való terjedés valószínűsége kicsi.

A rendelkezésre álló információk alapján a WHO alacsonynak értékeli a vírus által a lakosságra jelentett kockázatot. A kockázatértékelést felülvizsgálják, ha további virológiai és epidemiológiai információk állnak rendelkezésre.

A WHO tanácsa

Ez az esemény nem változtat a WHO közegészségügyi intézkedésekre és az influenza megfigyelésére vonatkozó jelenlegi ajánlásain. A lakosságnak kerülnie kell a magas kockázatú környezetekkel való érintkezést, például élőállat-piacokkal és élő baromfival.

Ezen kívül ajánlott a jó kézhigiénia fenntartása gyakori mosással vagy alkohol alapú kézfertőtlenítő használatával. A lakosságnak és a veszélyeztetett egyéneknek haladéktalanul jelenteniük kell az állat-egészségügyi hatóságoknak a beteg vagy váratlan állatpusztulás eseteit.

A betegen vagy más módon elhullott baromfi fogyasztását kerülni kell.

Minden olyan személynek, aki potenciálisan fertőzött madarakkal vagy általuk szennyezett környezettel érintkezett, és rosszul érzi magát, haladéktalanul orvoshoz kell fordulnia.

A járványügyi helyzet alapos elemzése, a legújabb influenza A(H5N1) vírusok további jellemzése mind az emberi, mind a madárpopulációkban, valamint a szerológiai vizsgálatok elengedhetetlenek a kapcsolódó közegészségügyi kockázatok felméréséhez és a kockázatkezelési intézkedések azonnali kiigazításához.

Kutatók tesztelnek tejmintákat a H5N1-re egy amerikai laborban.
Forrás: Boston Globe / Contributor / Getty Images

Az emberek számára a H5N1 ellen nincs specifikus vakcina, egyes országokban azonban már kifejlesztettek vakcinajelölteket a pandémiára való felkészülésre. A WHO továbbra is frissíti a zoonózisos influenza elleni vakcinajelölt vírusok (CVV) listáját, amelyeket évente kétszer választanak ki a WHO influenzavírus elleni vakcina összetételéről szóló konzultációján.

A WHO az eseménnyel kapcsolatos jelenlegi információk alapján nem tanácsolja utazási vagy kereskedelmi korlátozások bevezetését. A rendelkezésre álló információk alapján jelenleg alacsonynak értékeli a vírus lakosságra jelentett kockázatát.

Összegezve: A WHO együttműködik az országokkal, hogy segítsen megelőzni, észlelni és kezelni a H5N1 vírusfertőzés eseteit az emberekben, amikor azok előfordulnak. A WHO együttműködik a globális egészségügyi partnerekkel és ügynökségekkel, köztük az Állategészségügyi Világszervezettel (WOAH) és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetével (FAO) a kockázat nyomon követése, valamint az állatbetegségek terjedésének ellenőrzése és megelőzése érdekében. Világszerte együttműködik partnereivel a H5N1 és más állati influenza elleni világjárványokra való felkészültség terén.

A kudarcok egyáltalán nem vezetnek sikerhez

A kudarcok egyáltalán nem vezetnek sikerhez

Erős és káros túlzás az a gondolat, miszerint a kudarcok szerepe az, hogy elvezessenek minket a sikerhez.

Új projekt védi Laetoli előember-lábnyomait

Új projekt védi Laetoli előember-lábnyomait

Félő, hogy a klímaváltozás hatására elveszíthetjük az ősi nyomokat, azonban egy új kezdeményezés és összefogás segíthet megóvni.

Hét évig utazott a világ körül a megújuló energiával működtetett hajó

Hét évig utazott a világ körül a megújuló energiával működtetett hajó

Az Energy Observer számára szükséges energiát a nap, a szél és a tengervíz segítségével állítják elő.

Évente 1,8 millió embert veszítünk el az időjáráshoz köthető szívhalál miatt

Évente 1,8 millió embert veszítünk el az időjáráshoz köthető szívhalál miatt

Az emberi szervezet számára túl meleg vagy épp túl hideg időjárás olyan szívproblémákhoz vezet, amelyek halállal végződhetnek.

Ugyanaz az alapja az emberi beszédnek és a madárdalnak

Ugyanaz az alapja az emberi beszédnek és a madárdalnak

A madarak rendkívül sokszínű hangja régóta lenyűgözi az embert, azonban keveset tudtunk eddig a hangképző szerv, az alsó gégefő evolúciójáról.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket