Egyre hatékonyabban fotoszintetizálnak a trópusi fák

Az elmúlt évszázad növekvő szén-dioxid-szintje hatására vált hatékonyabbá a trópusi fák fotoszintézise, ez pedig elvileg azt is jelenti, hogy így még több szenet tudnak megkötni.

Bár magától értetődőnek gondoljuk, eddig még nem készült arra vonatkozó konkrét mérés, hogy egy fa miként reagál a növekvő légköri szén-dioxid mennyiségére a fotoszintézise során. A Wageningeni Egyetem kutatói egy dél-ázsiai és ausztrál elterjedésű fafaj (Toona ciliata – nyitóképünkön) egyedeinek sokaságából emeltek kis ceruzányi kis furatokat. E furatokban nemcsak azt lehetett megvizsgálni, hogy hány éves a fa, hanem a faanyag összetételét is meg tudták mérni, az egyes évekre lebontva.
„Az ilyen mintákból nemcsak azt lehet feltárni, mennyit növekedett a fa, hanem afféle időkapszulaként is szolgálnak és megmutatják, miként is működött a fa az egyes években” – magyarázta Sophie Zwartsenberg, a kutatás vezetője. „Ezeket a faanyag kémiai összetevői árulják el, és mi ezek részleteit elemeztük most.”
Az elemzések feltárták, hogy milyen hatékonysággal tudtak a fák a fotoszintézisük során cukrokat előállítani az elmúlt évszázadban. A fotoszintézis attól függ, mennyi a rendelkezésre álló szén-dioxid. Ha ez kevés, akkor a szén-dioxidot megkötő enzim – tévedésből – egyre többször oxigénhez kötődik, ebből pedig nem tud cukrot előállítani.
Ezt a folyamatot fotorespirációnak, fénylégzésnek nevezik, ilyenkor a növény a már megkötött szerves anyagokból vonja el a szükséges szenet. A fák számára azonban a szén-dioxid megkötése jelenti az életet, a növekedést, nekünk pedig azt, hogy így a légköri szén-dioxid szintje csökkenhet.
A vizsgálatok során a fák által előállított cukormolekulák szerkezetét mérték fel, mivel ez eltér akkor, ha tiszta szén-dioxidot vesz fel a fa, illetve akkor, ha belezavar a tévedésből megkötött oxigén is. Az eltérést mindössze az jelenti, hogy a cukormolekula egyik pontján lévő deutérium egy másik ponton található, ha fotoszintetizál a fa. A kutatók eztán összevetették az aktuális év (amelynek évgyűrűiből a minta származott) szén-dioxid szintjét és a fotoszintézis hatékonyságát.
Az évszázados időszak alatt a tapasztalt fotoszintézis hatékonyság együtt nőtt a légköri szén-dioxid szintjével. Az azonban nem világos, hogy mit is csináltak a fák az így előállított többlet cukorral, mivel az évgyűrűk vastagságán nem látszott, hogy például gyorsabban nőttek volna. Ennek kiderítése majd egy másik kutatásra hárul.