Hogyan lát el minket ivóvízzel a Duna?

Magyar szakértők mérték fel, hogy miként zajlik a Duna vizének természetes szűrődése.

Egy új tanulmányban a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont vezetésével, több HUN-REN-es intézet kutatóinak részvételével multidiszciplináris összegzésben tárják fel, hogy mennyi idő alatt jut el a Duna vize a nagy vízhozamot biztosító csáposkútig, valamint mennyi a háttérvíz – azaz a felszín alatti víz – a Duna vizéhez képest az ivóvíz, ipari vagy mezőgazdasági vízellátást biztosító termelő kútban – olvasható az intézmény oldalán.
A folyóparti természetes szűrésnek nagyon fontos szerepe van a globális ivóvízellátásban. A parti szűrésnek nevezett természetes folyamat során a Duna vize a folyóparti rétegeken átszivárogva megtisztul, mielőtt elérné az ivóvízellátásra használt kutakat.
A friss eredmények alapján ez a természetes tisztulás a part menti kavicsos-sóderes rétegeken keresztül történik – egy olyan folyamat, amely azonban rendkívül sérülékeny a szennyezésekkel szemben. A rendszer hatékonyságát befolyásolhatják az árvizek vagy a folyó szennyeződései, ezért a kutatók a Szentendrei- és a Csepel-szigeten egy éven át rendszeresen mérték a kutak és a Duna vizének fizikai és kémiai jellemzőit.
A szakértők többek között megállapították, hogy a Duna vize 2-7 hét alatt ér el a kutakhoz, attól függően, milyen messze vannak a folyótól, és milyen a talaj felépítése.
Viszont előfordul, hogy a folyamatok felgyorsulnak, az árvizek idején a folyóvíz ugyanis akár néhány nap alatt eljuthat a kutakig.
Az is kiderült, hogy a vizsgált kutakban a víz több mint 80%-a közvetlenül a Dunából származik, és csupán kisebb részben helyi csapadékból. A csapat húszévnyi adatsor elemzése alapján kimutatta, hogy Budapestnél a Duna izotópos összetétele kissé eltér a bécsi szakaszhoz képest, ez főként a helyi talajvíz-befolyásnak és kisebb mértékű párolgásnak köszönhető.
„A bécsi és a budapesti hidrogénizotóp-arány és az oxigénizotóp-arány értékei között szisztematikus eltérés van, azaz a budapesti Dunában több a nehezebb stabil izotóp, mint a bécsiben. Ennek alapján következtetünk arra, hogy amíg ideér a Duna, egyrészt kismértékű párolgáson mehetett keresztül, másrészt a két város közötti kisebb-nagyobb patakok, folyók, valamint a talajvíz hozzájárulása kissé eltolja az izotóp-összetételt. Hangsúlyozom, hogy ez önmagában se nem rossz, se nem jó az ivóvíz minősége szempontjából” – mondta Czuppon György.
Az ilyen típusú vizsgálatok létfontosságúak, hogy Budapest továbbra is biztonságos, természetes eredetű ivóvízzel láthassa el lakóit. A szakemberek azt is javasolják, hogy hasonló vizsgálatokat végezzenek el más kutak esetében is, különösen a legnagyobb vízhozamúaknál. Az eredmények világszerte segíthetik azon városok munkáját, amelyek folyóparti szűréssel biztosítják ivóvíz-ellátásukat.