Tudomány
Mégsem olyan veszélyes tonhalat enni?
A neurológusok nem szeretik a tonhalat – legalábbis az állítólag általuk okozott panaszokat. A szennyezett tengerekben élő állatok ugyanis nagyon sok higanyt kénytelenek a szervezetükbe beépíteni. Ezt persze nem önként teszik, hanem a megnövekedett szennyvíz-kibocsátás miatt. Márpedig a higanyban „feldúsult” tonhalak az emberi szervezetben idegkárosodást, migrént és látászavart okozhatnak. Újabban azonban kiderült, hogy nem olyan […]
Felfedték a selyemhernyó titkát – mitől rendkívül erős a selyemszál?
A kutatók régi vágya, hogy laboratóriumi körülmények között előállítsanak olyan selymet, amely alapanyagul szolgálhat extra-erős védőruháknak, sport felszereléseknek vagy akár mesterséges csontszövethez is felhasználható. A Nature eheti számában David Kaplan és Hyoung-Joon Jin, az amerikai Tufts University professzorai arról számolnak be, hogy rájöttek, hogyan képes a selyemhernyó a természet legerősebb szálának előállítására. A petétől a […]
Sikeres operációt hajtottak végre egy három lábbal született kínai csecsemőn
A felesleges láb valószínűleg egy egy nem kifejlődött ikertestvérhez tartozik, és a kislány hátából nőtt ki. A nyúlvány akadályozta a gyereket a tápanyagfelvételben, ami eltorzította alsó testét. A kínai médiában hetek óta vezető helyen szerepelnek a 14 hónapos kislány megpróbáltatásai. Csing Csinget édesanyja elhagyta, és márciusban egy pekingi utcán bukkantak rá. Később egy földművélessel foglalkozó […]
Keserű igazság – csak a fekete csoki egészséges
A fekete csokoládé előnyére szól, hogy növeli az antioxidánsok, így például az epicatechin előfordulását a vérplazmában. Ezek az anyagok védelmezik az infarktustól a szívet, minthogy a testben jelen lévő, sejtkárosító oxigénmolekulákat, a szabad gyököket semlegesítik. A Nature-ben megjelent legfrissebb tanulmány azonban a tejcsoki rajongóit kénytelen volt kiábrándítani: olasz és brit tudósok kimutatták, hogy a tej […]
A hosszú élet titka – igyunk bort!
Amerikai kutatók a Harvard Egyetemen nemrégiben olyan összetevőket, úgynevezett polifenolokat fedeztek fel, amelyek jelentősen meghosszabbítják a sejtek élettartamát – közölte a BBC. Az élesztőgombák sejtjei például tovább élnek ezektől az anyagoktól, de a kutatók szerint az emberi sejtekben is hasonló hatást fejthetnek ki a polifenolok. A legjobban ismert polifenol (a resveratrol) a vörös borban található, […]
Ráncos és mókás – hogyan hat az öregedés a humorérzékre?
A jelenséget a torontói Baycrest Center öregedéssel foglalkozó kutatói vizsgálták, és eredményeiket a Nemzetközi Neuropszichológiai Társaság lapjának szeptemberi számában ismertetik. A kutatók 20 egészséges, ám idős embert, – átlagéletkoruk 73 év -, és 17 egészséges fiatalt, – átlagéletkoruk 28 év –, vizsgáltak. Mindnyájan jobbkezesek voltak, és folyékonyan beszéltek angolul. A kutatók különböző eszközökkel vizsgálták a […]
Pavlovi kísérletek XXI. századi technikával
Arra azonban, hogy a tanulást az agyban is kövessék, azaz meghatározhazzák, hogy a kondicionálás az agy mely területéhez köthető, az utóbbi időkig nem volt képes a tudomány. A közelmúltban azonban egy angol kutatócsoportnak funkcionális mágneses rezonancia (f.M.R.I) eljárás segítségével sikerült a pavlovi kísérlet részletes idegrendszeri folyamatát folyamatát – írja a The New York Times. Mogyoróvaj […]
Megdöntötték a Rubik-kocka kirakásának rekordját
A torontói világbajnokságon százan vettek részt 20 országból. A korábbi világrekordot 1982-ben, a budapesti vébén állította fel egy New York-i matematika professzor, Jessica Fridrich, aki 22, 95 másodperc alatt fejtette meg a talányt. Fridrich egyébként saját metódust is kidolgozott a kocka kirakására, és ezt a módszert azóta róla nevezték el. Ám a New York-i hölgy […]
Asztma – nem is egyetlen betegségről van szó?
A European Respiratory Journalban frissen megjelent cikk kilenc országból származó 300 beteg adatainak feldolgozásán alapul. A kutatók azt remélik, hogy a felfedezéseikkel hozzájárulhatnak az asztma jobb kezeléséhez és a súlyos betegek nagyobb arányú gyógyulásához. A súlyos betegek egyébként gyakrabban szenvednek rohamoktól és sokkal többször szorulnak sürgősségi orvosi ellátásra. A súlyos asztma túlélési esélyei egyébként is […]
Legyen keményebb a tojáshéj!
Bár a tojáshéj van annyira kemény, hogy a termelőtől a zöldségesig tartó utat nagy valószínűséggel átvészeli, a kutatócsoport szeretné az időnként előforduló apró töréseket is megakadályozni, amelyek a baktériumoknak, így a szalmonellának is táptalajul szolgálnak. A keményebb héj érdekében a kutatók mind a tyúkok, mind a tojások DNS-ét vizsgálják. A tyúkok tojáshéj „előállító” folyamatában számos […]