Máté, Mirella, Jónás2023. szeptember 21., csütörtök
widgets

A bakonyi dinoszauruszok csodálatos világa

2015.12.11.Babinszki Edit
National Geographic Magyarország

Az elmúlt tizenöt év legnagyobb hazai őslénytani szenzációja volt, hogy Magyarországon is előkerültek dinoszaurusz-csontok.

Tetanurae Theropoda dinoszaurusz, a 85 millió évvel ezelőtti Bakony szárazulatainak legnagyobb ragadozója
Illusztráció: Pecsics Tibor

Ezek felfedezésének, a mára világhírűvé vált bakonyi lelőhelynek és az onnan előkerült ősállatoknak a történetét is megismerhetjük e kiadványból.

A Magyar Dinoszaurusz Alapítvány gondozásában, a napokban megjelent, szakmailag hitelesen, ugyanakkor szemet gyönyörködtetően illusztrált könyv segítségével könnyedén visszarepülhetünk az időben 85 millió évet: „A Hungarosaurus csordákban járhatott le inni a folyóra. A fatermetű csavarpálmákkal szegélyezett folyópart mentén a csorda csörtetésétől megijedt, kistermetű Dortokidae teknősök csobbanhattak be a sekély vízben sűrűn álló, alacsony, keskenylevelű csavarpálmák közé, míg a rendkívül gyakori, nagytermetű teknős, a Foxemys zavartalanul ropogtathatta tovább a fövenyről összeszedett kagylókat és csigákat. A holtágak mentén a Bakonydraco akár a mai gólyákhoz hasonlóan szedegethette a békákat és egyéb kistermetű gerinceseket, de valószínűleg a nagyobb rovarokat sem vetette meg.”

Így őrződik meg a dinócsont
Illusztráció: Pecsics Tibor

Ahhoz, hogy ezt az ősi világot ilyen aprólékosan be tudják mutatni, a kutatók 15 évnyi kemény munkájára volt szükség. Az első apró részlet 2000 tavaszán bukkant napvilágra, amikor Ősi Attila geológushallgató barátjával, Torma Andrással az iharkúti bauxitbánya üledékes rétegeiben megtalálta az első dinoszaurusz-csontokat. Az azóta eltelt 15 évben több tízezer csontot és csonttöredéket ástak ki a Magyar Dinoszaurusz-kutató Expedíció tagjai Attila vezetésével.

A föld mélyéről előkerült csontoktól a rekonstrukciókig azonban hosszú út vezet. A könyvet lapozgatva az embernek az az érzése támad, hogy Pecsics Tibor, aki a látványos illusztrációkat készítette, egy időgéppel visszarepült, így tudta ilyen élethűen lerajzolni az egykoron itt élt állatokat. „Sajnos valójában nem láthattam őket – avat be Tibor a kulisszatitkokba –, de ahhoz, hogy lerajzoljam őket, a fejemben kell életre kelteni és megmozgatni az állatokat. Az ilyen jellegű munkák során a tudományos tényekre támaszkodom, így a fantáziámnak ezek szabhatnak határokat.”

A Pannoniasaurus, az egykor vízi világ csúcsragadozója, a világ egyetlen ma ismert édesvízi moszaszaurusza
Illusztráció: Pecsics Tibor

„A rajzok készítése során igyekeztünk figyelembe venni az előkerült csontokon található minden anatómiai tulajdonságot – veszi át a szót Ősi Attila –, melyek révén a lehető legpontosabb rekonstrukciót lehet elkészíteni egy adott állatról. A legtöbb állat esetében persze a csontváz jelentős része nem ismert. Ilyenkor a legközelebbi, teljes, vagy közel teljes rokonfajok leletanyagát és modelljeit használtuk a hazai fajok rekonstrukciójához. A kültakaró és az állatok színe nagy kérdés. Bár már vannak olyan leletek a nagyvilágból, ahol valamilyen formában a színtestek is fosszilizálódtak és lehet következtetni a kültakaró bizonyos részeinek színére, a bakonyi lelőhelyről ilyen leletek azonban még nem ismertek, ezért a rekonstrukciókon látható színek alapvetően a fantázia szüleményei.”

Pillanatkép a Magyar Dinoszaurusz-kutató Expedíció életéből
Fotó: Magyar Dinoszaurusz-kutató Expedíció

Pecsics Tibor hosszú évek óta dolgozik együtt a kutatócsoporttal. Rendszeres résztvevője az ásatásoknak is, melyek szintén megelevenednek a könyv lapjain: „Manapság egy nyári ásatás három hétig tart, 22–25 résztvevővel. A kutatócsoport tagjain kívül barátok, egyetemi hallgatók kutatnak a rekkenő hőségben, vagy épp ellenkezőleg, esőben-sárban a csontok után. Évente 800–1500 kisebb-nagyobb csontmaradvány kerül elő, de néha akár részleges csontvázak is!” Ez idő alatt Tibornak két ősállat is a kedvencévé vált: „aHungarosaurus és a Tetanurae Theropoda ragadozó dinoszaurusz. A Hungarosaurus-t azért szeretem igazán, mert küllemében nagyon eltér az összes ma ismert állattól, egészen elképesztően nézhetett ki a páncélzatában. A legtöbb ismeretünk is erről a fajról van, így az iharkúti dinoszauruszok közül róla alkothatunk legpontosabb képet. A ragadozó dinoszaurusz esetében más a helyzet. Itt csak a félelmetes fogak, és talán néhány vázelem az, amit neki tulajdoníthatunk. Ez az állat pont ettől válik számomra titokzatossá és rejtelmessé. Ennek ellenére azért remélem, hogy a jövőben több maradványa is előkerül!”

Az Ajkaceratops, a galléros dinoszauruszok első biztos európai képviselője
Illusztráció: Pecsics Tibor

A könyvből megismerhetjük a dinoszauruszok, azaz a „rettenetes gyíkok” rokonságát, amelyből kiderül, hogy ezek bizony ma is köztünk élnek, hiszen a madarak az ő leszármazottaik. Megtudhatjuk azt is, mivel töltik az év nagy részét az őslénykutatók, hiszen csak kis időt töltenek terepen, és választ kapunk arra is, milyen különleges körülmények szükségesek ahhoz, hogy a dinó csontok megőrződjenek.

A könyvben nem csak dinoszauruszok szerepelnek, hanem az egykoron itt élt állatvilág többi képviselője is. Az előkerült állatok között azonban több olyan is ismert a bakonyi lelőhelyről, melyek előkerülésére a kutatók nem számítottak: „Az egyik legmeglepőbb felfedezés az Ajkaceratops kozmai első leletei voltak. – meséli Attila – E faj a Ceratopsia (galléros vagy tülkös) dinoszauruszokhoz tartozik, melyeket néhány bizonytalan leletet leszámítva korábban csak Észak-Amerika és Ázsia területéről ismertünk. A hazai maradványok jelentették a csoport első biztos európai előfordulását.”

E rendkívül gazdagon és színesen illusztrált könyvet, melynek olvasmányos stílusa egyből magával ragadja az érdeklődőt, bárki örömmel veheti kézbe, kicsik és nagyok egyaránt. Az expedíció tagjainak szavaival élve: „A szerzők mindössze másfél–két évtizeddel ezelőtt gyerekként, tizenévesként még maguk is ehhez a könyvhöz hasonlóakat nézegettek és közben arról álmodoztak, hogy egyszer ők is ennek a szakmának szentelhetik az életüket. Reméljük, hogy ez a könyv ugyanígy inspirálja majd a jövő őslénykutatóit is.”

A bakonyi dinoszauruszok csodálatos világa című, limitált példányszámban megjelent könyv a Magyar Dinoszaurusz Alapítvány honlapján rendelhető meg.

A nagy egész

A nagy egész

Ezzel a címmel jelent meg a NatGeo legújabb különszáma az emberiségről és a körülötte lévő világ működéséről.

A futónő

A futónő

Egy regény a futóvá válás és a futás öröméről, no és a nemek közötti különbségtételről a sportban.

Lelkünk 100 titka, trükkje, talánya

Lelkünk 100 titka, trükkje, talánya

Ha meg akarjuk érteni mindazt, ami vélhetően legfontosabb az életben, akkor személyiségünk rejtelmeit kell megfejtenünk.

Egy különleges Zseb-enciklopédia

Egy különleges Zseb-enciklopédia

Az online Zseb-enciklopédia, két érdekes karakterrel, tudományos ínyencségekkel, letölthető képregény formában.

Paradox klímaügy

Paradox klímaügy

2015 tavaszán jelent meg Antal Z. László, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézet tudományos főmunkatársának új könyve, a Klímaparadoxonok.

National Geographic 2023. augusztusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket